Ska Östra station rivas?

Foto: okänd

Stationsbyggnadens framtid är osäker. Enligt planerna skall den upphöra att fungera som station, men något rivningsbeslut tycks ännu inte vara fattat.

Vi har ambitionen att uppdatera det här inlägget i takt med att vi blir klokare på vad som har beslutats.

Dela

17 kommentarer på “

 • Lasse skriver:

  Östra station är historisk och nostalgisk och även restaurangen som har vart där hela tiden. Tycker även roslagsbanan har sin charm och på somrarna så går de gamla tågen som man e uppväxt med. Så jag tycker vi skall behålla roslagsbanan som den är då den är väldigt trevlig och charmig. Tror inte de kommer gå så mycket fortare med en tunnelbana…

 • Suzanne Wejland skriver:

  Helt självklart att behålla östra station som byggnad//restaurang. Den är ju ett underbart kulturminne av oskattbart värde.
  I övrigt kan jag inte bedöma om det är kostnadseffektivt att fortsätta järnvägen in mot stan, så där passar jag.
  Men Östra station ska bevaras!

 • Marianne Aysdi skriver:

  Nej, behåll Östra Station som slutstation för Roslagsbanan inklusive stationsbyggnader. Underlätta övergången till T-banan för de som skall vidare. Inte alla pendlare vill komma till City

 • Jonny skriver:

  Jag är osäker på vad jag tycker om omdragningen generellt. Har bott i Åkersberga och Täby och har bott nära Roslagsbanestationer hela livet – så kan förstå pendlarnas starka längtan efter kortare resor in till stan. Men finns det någon uppskattning på hur mycket tid man kommer spara om man reser ex. från Roslags Näsby till T-centralen?

  Oavsett, nu 2020 när vi pratar mer och mer om en framtid där pendlingen inte behöver vara en lika stor del av vår vardag så kan man fundera på om det här är värt alla pengarna.

  Om det sker så verkar bostäder på spårområdet absolut vara en rimlig idé – men då ska det ske för att vinsterna i omdragningen är värda pengarna, möjligheten att kunna bygga bostäder här ska inte vara poängen.

  Det vore däremot ett misstag att riva stationshuset. Bevaras det så blir det inte bara ett historiskt men också spännande inslag i kvarteret – en fin liten minigalleria med krogskvarter i toppen som man kan gena genom på väg till tuben på morgonen och köpa med sig en kaffe. Som någon skrev, en portal till det nya området.

  Kanske passa på att återställa och fina till huset lite som en del av projektet?

  Och som vanligt så får man såklart hoppas att de bygger ett fint område på platsen. Då tror jag även de kringboende skulle se affären som ett lyft på sikt (de som idag har utsikt över en massa spårbanor).

 • Eva Lindman Marko skriver:

  Behåll. Det tillför inget att låta all spårbunden trafik samlas i EN punkt. Ur säkerhetssynpunkt är det ansolut inte önskvärt, och själv kommer jag i så fall välja bil eller taxi i större utsträckning. Östra station är dessutom en fin byggnad. Den har varit bättre än idag, men är fortfarande fin.

 • Lennart Elg skriver:

  Skälet till beslutet är att T-banans röda linje redan är fullproppad i rusningstid mellan T-centralen och Tekniska Högskolan, samtidigt som man bygger tusentals nya bostäder i nordost.

  • Margaretha Andolf skriver:

   Och hur ska alla dessa nya tusentals resenärer få plats på Roslagsbanan? Det bästa vore väl om man både byggde ut tunnelbanan norrut OCH förlängde Roslagsbanan till City.
   Dessutom bör man ha kvar Östra Station med sin unika restaurant.

 • Bjorn.larsson26@comhem.se skriver:

  Varför inte behålla Östra station, men gräva ned den o göra direktövergång till tunnelbanan, den frigjorda marken kan sedan bebyggas, vissa tåg går till Östra en del till Odenplan.

 • Monik M. skriver:

  Nej Absolut Nej … historisk och nostalgisk stället .. det kan man pausa mellan resa ..

 • Dag S skriver:

  Hoppas/önskar att huset där den historiska och prisbelönta Järnvägsreataurangen behålls. Det är ju en portal till järnvägsområdet om det bebyggs.

  • Jessica Andersson , Kårsta skriver:

   Ja verkligen!
   Historien…minnena..Berit som rhaft estaurangen
   Och puben i decennier..som ska snart lämna över denna i ny ägo..Alla stammisar som kommit och gått…inredningen…Stockholms järnvägsutpost mot Norra delen av Sthlm…önskar att detta får vara kvar!!

 • Stig Olsson skriver:

  De rev Slussen och vill modernisera den so vat o hell riv skiten och modernisera den också!

 • Anita skriver:

  Vad händer med Järnvägsrestaurangen? Den är en skönhet av av historiskt värde. Liksom den felan av stationsbyggnaden för övrigt.

  • Jessica Andersson skriver:

   Ja..den verksamhet med känsla och personlig service och karaktär kan inte gå i graven!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>